top of page

Ingredienser

Vi använder oss av råvaror av högsta kvalitet från pålitliga leverantörer.

Nedan kan du läsa lite mera om våra vanligaste ingredienser.

Svartpeppar

En av piperinets största fördelar är att det gör det lättare för tarmen att ta upp näringsämnen. Framför allt blir det lättare för kroppen att ta åt sig B- och C-vitamtiner, betakaroten och selen. En studie har visat att risken att drabbas av magsår minskar om man äter svartpeppar regelbundet. Detta eftersom mängden magsyra minskar när du äter peppar samt att den även bidrar med antiinflammatoriska egenskaper. Att gurkmeja är nyttigt visste du redan, men det aktiva ämnet, curcumin, är svårt för kroppen att ta upp. Det vill säga, om det inte får hjälp av svartpepparns piperin. Enligt en studie kan upptaget öka hela 2000 procent när de två ämnena kombineras.

Spizelife | Svartpeppar

Tellicherry svartpeppar

Tellicherry pepparkorn har en ljus, fräsch smak. De anses vara mer aromatiska än andra pepparkorn och dess doft har starka, komplexa citrustoner.
Den kan användas som vilken annan form av svartpeppar som helst. Använd den för att smaksätta salta rätter som citronpepparkyckling eller vid bordet som ett sätt att ge lite extra smak till maten.

Numera är det snarare typen av peppar som avses med namnet, inte att den strikt kommer från staden som har gett den namnet.

Spizelife | Tellicherry svartpeppar

Sichuanpeppar

är inte är närbesläktad med vanlig peppar, utan kommer från flera arter inom släkte vinruteväxter (Zanthoxylum) vida spridda i Asien. Sichuanpeppar härstammar från provinsen Sichuan i västra Kina. I Japan heter pepparn sansho. Det är lövfällande buskar eller små träd 2-5 meter höga, liknande rönnbärsträdet. Blommorna är gulgröna och fröna ligger i runda röd-brun-svarta kapslar. Av fröet används endast ytterskalet som krydda.

Det är inte en krydda med het eller pepprig smak, som svart- vit- eller  chilipeppar. Istället är känslan i munnen kittlande och lätt bedövande med citrusövertoner. Detta ger en förstärkande effekt till starka kryddor.

Spizelife |Sichuanpeppar

Grönpeppar

framställs av de omogna gröna bären (cirka sex månader efter blomning) och finns i tre former: inlagd i saltlag eller vinäger, lufttorkad och frystorkad. Inlagd grönpeppar används ofta i Europa medan färsk grönpeppar ofta används i Sydostasien bland annat i currypasta. Smaken är syrlig och frisk.

Spizelife | Grönpeppar

Cayennepeppar

är slemlösande för näsa/hals och lungor, förebygger magsår, ökar fettförbränning och är således bra för viktkontroll, ökar cirkulationen, både runt hjärtat och i resten av kroppen, motarbetar dåligt minne, demens och alzheimers.

Spizelife | Cayennepeppar

Chili flakes

innehåller både det torkade köttet av peppar och fröna. Båda är härdade och lätt rostade för att skapa en rökig och kryddig pepparflinga.

Spizelife | Chili flakes

Havssalt

reglerar kroppsvätskor och dess balans av elektrolyter. Det kontrollerar balansen mellan natriumutsöndring och absorption hos njurarna, som reglerar nerver och hormoner. Krävs för att absorbera vissa näringsämnen och vatten från magen.

Spizelife | Havssalt

Bockhornsklöver

har traditionellt använts mot matsmältningsproblem, aptitlöshet, uppkördhet och förstoppning men även bland annat mot smärtsamma menstruationer, övervikt samt högt kolesterolvärde och höga blodfetter. Mest är bockhornsklöver kanske känt för den hjälp den kan erbjuda mannen och har rekommenderats mot allt från bråck till erektionsproblem och kan bidra till att reglera testosteronnivåerna. 

Spizelife | Bockhornsklöver

Gurkmeja

används för behandling av hudproblem, inflammationer, leversjukdomar, matsmältningsproblem och menstruationssmärtor. Gurkmejans effekt kan vara lika stark som eller till och med starkare än antiinflammatorisk medicin.

Spizelife | Gurkmeja

Ingefära

är en rotstam som växer främst i Asien och i tropiska områden.
Den har historiskt använts mot illamående, matsmältningsbesvär och muskelsmärta. Idag används roten i stor utsträckning som krydda, i matlagning, i shots, te och som kosttillskott. Bland annat innehåller roten en stor mängd vitamin A, vitamin B, vitamin C och vitamin E. Dessutom finns det också magnesium, kalium, fosfor, kisel, järn, natrium, kalcium och zink i ingefära.

Spizelife | Ingefära

Koriander 

stimulerar sekretionen av magsaft och tarmsaft, är kramplösande, väderspännings- fördelande och antiseptisk.

Spizelife | Koriander

Oregano

är bra mot hosta, kikhosta och infektioner i mun och svalg. Men har också virusbekämpande effekt och hjälper mot dålig matsmältning. Oregano är också ett effektivt medel mot bakterier och svampar. 

Spizelife | Oregano

Basilika

har antibakteriella egenskaper samt innehåller magnesium som har en lugnande effekt på muskler och blodkärl.

Spizelife | Basilika

Dragon 

kallas på engelska "dragon herb" eftersom dess blad påminner om formen av en drakes svans. Fransk dragon är mycket mer aromatisk än den ryska motsvarigheten.

Spizelife | Dragon

Salvia 

åt kvinnorna i Egypten för att bli fruktsamma förr i tiden. Den är idag känd för att lösa kramper i magen, stimulera aptiten och motverka svettningar.

Spizelife | Salvia

Ädelsöt mild paprika

består av torkade, finmalda paprikafrukter. Till skillnad från de övriga frukter inom arten spanskpeppar så innehåller paprika knappt något capsaicin, ämnet som orsakar hettan åt olika chilisorter.

Spizelife | Paprika

Gul lök

xxx

Spizelife | Gullök

Röd lök

xxx

Spizelife | Rödlök

Purjolök

xxx

Spizelife | Purjolök

Vitlök

xxx

Spizelife | Vitlök

Gräslök

xxx

Spizelife | Gräslök
bottom of page